dilluns, 6 de març de 2017

Aquest dissabte 4 de març, dins de les sortides culturals organitzades per l’Ateneu, vam poder gaudir d’una experiència extraordinària: La visita guiada al Refugi 307, un dels refugis antiaeris construïts per la població civil durant la Guerra Civil Espanyola.
Va ser una guerra atípica, ja que es considera una guerra civil però la ciutat de Barcelona no va ser bombardejada per l’exèrcit Nacional, sinó per avions alemanys i italians, en un clar assaig del que uns anys després farien a la Segona Guerra Mundial.

El refugi 307 és un dels gairebé 1.400 que es van excavar a la ciutat. Va ser recuperat per la Llei de la Memòria Històrica i obert al públic formant part dels equipaments del Museu D’Història de Barcelona (MUHBA).
Va ser construït gràcies al treball i a l’aportació de la majoria de veïns del Poble Sec. Té tres entrades d'accés pel carrer de Nou de la Rambla, i uns 200 metres de túnel. El refugi té capacitat per unes 2.000 persones, encara que mai es va omplir. La construcció és en Zig-zag, per evitar la metralla en cas de que una bomba esclatés a la entrada. Disposava d’instal•lació elèctrica amb generador, i diferents estances, com una infermeria, lavabos, etc ,...
Durant la visita vam intentar fer-nos una lleugera idea del que podien sentir aquelles persones esperant que acabés el bombardeig per saber si les seves cases i pertinences encara seguien en peus. I vam conèixer els detalls de convivència que s’establien, com la prohibició de fumar, de parlar de política o religió, tenir gossos o fer comentaris derrotistes.
Ha sigut una experiència interessant i molt enriquidora per tothom. Una visita molt recomanable.

Traç

Grup format per persones interessades en la pintura amb ganes d'augmentar el seu horitzó pràctic i teòric.